FOTO Cum arată Tutankhamon, poate cel mai cunoscut faraon

de: Bianca Prangate
05 02. 2019
AFP/Getty Images

Chipul și picioarele mumificate ale faraonului egiptean Tutankhamon au fost dezvăluite în fotografii, în urma unei restaurări a mormântului care a durat nouă ani de zile.

După aproape un deceniu de muncă intensă de restaurare, cercetătorii de la Getty Conservation Institute și Egyptian Ministry of Antiquities au reușit să restaureze mormântul lui Tutankhamon. Trupul mumificat al faraonului, care murise la 18 ani, a fost înfășurat în pânză și pus într-o carcasă de sticlă cu climatizare, în mormântul său subteran. Mormântul se află în Valea Regilor, în preajma orașului egiptean Luxor. Aici, turiștii pot veni să admire trupul mumificat al lui Tutankhamon.

Cercetătorii au fotografiat rezultatul final, iar pozele sunt uimitoare. Dacă nu plănuiești vreo excursie în Egipt în viitorul apropiat, sunt tot ce ai nevoie pentru a-ți face o idee.

Foto: AFP/Getty Images

Foto: AFP/Getty Images

Foto: AFP/Getty Images

În procesul de restaurare cercetătorii au trebuit să curețe și refacă picturile de pe pereții mormântului. În plus, au trebuit să își concentreze eforturile asupra faptului că deceniile precedente de activitate turistică au distrus, într-o măsură mai mică sau mai mare, mormântul.

Cercetătorii au șters picturile imense din mormânt, dar au lăsat petele întunecate care se aflau pe pereți atunci când arheologul Howard Carter a descoperit mormântul pentru prima oară în 1922. Până acum se credea că aceste pete erau de origine microbiologică și creșteau încet-încet.

Cu toate astea, chimiștii și analiștii ADN au descoperit altceva – deși originea petelor este microbiologică, acestea sunt practic „moarte”, așa că nu mai prezintă un risc. Din acest motiv – și pentru că petele intraseră în stratul de vopsea, așa că scoaterea lor ar fi însemnat distrugerea artei de pe pereți – acestea au fost lăsate acolo unde erau.

„Conservarea și prezervarea sunt importante pentru viitor și pentru ca această civilizație grozavă să trăiască pentru totdeauna”, a explicat egiptologul Zahi Hawass, fost ministru de antichități în Egipt, care a inițiat proiectul de restaurare a mormântului.